داعش
در آغاز قرن چهاردهم هجری بود که نام مکتب «سلفیه» بر سر زبان ها افتاد و گروهی آن را به عنوان «دین» برگزیدند و خود را «سلفی» نامیدند و برخی آن را «روش فکری» برای رسیدن به حقیقت اسلام دانستند. سلفی ها خود را پیرو مکتب «اهل حدیث» می دانند که در عصر عباسیان و با رهبری فکری احمد بن حنبل -یکی از فقیهان چهارگانه اهل سنت -به وجود آمد. پس از در گذشت «احمد بن حنبل» در سال 241ق.این شیوه در میان «حنبلی ها» ادامه داشت. حنابله در اصول و فروع و عقیده و احکام، خود را پیرو اهل حدیث می دانستند و تا مدتی خلفای عباسی به ترویج این مکتب پرداختند.
در سال 305ق. «ابوالحسن اشعری» تحت عنوان «احیای مکتب اهل حدیث» بالأخص احمد بن حنبل، مکتبی را پایه گذاری کرده و خواستار اصلاحاتی در عقیده اهل حدیث شد؛ زیرا عقیده آنان با خرافات زیادی آمیخته شده بود و پیوسته می گفتند: «قرآن، قدیم است.بشر در زندگی خود فاقد اختیار بوده و خدا دست و پا، چشم و دیگر اعضا دارد.» او برای این اصلاح این مکتب قد علم کرد و تا حدی توانست اصلاحاتی را انجام دهد، ولی متعصبان اهل حدیث او را از خود طرد کردند.
مهم ترین و موثرترین مبانی کلامی سلفیان جدید، توسعه معنایی و مصداقی کفر است. شرک و کفر نزد سلفیان قدیم، بیشتر گونه ای از عبادت ها و عقاید فردی مانند توسل به اولیا، نذر، شفاعت، زیارت قبور بود. ولی شرک و کفری که سلفیان جدید به آن معتقدند و از آن به کفر جدید تعبیر می کنند، تقریبا همه شئون زندگی اجتماعی و مدنی شخص را در بر می گیرد.
گروه مسلح «داعش» در طیف گروه های سلفی جهادی- تکفیری قرار می گیرد که در تلاش است با تفکرات افراطی و تکفیری، در سوریه و عراق «خلافت اسلامی» ایجاد کند. مهم ترین تلاش داعش در عراق، سازماندهی ائتلاف گسترده ای از نیروهای مخالف دولت بود که مهم ترین آنها را گروه های بعثی و وابستگان به رژیم سابق عراق و همچنین برخی نیروهای عشایری مخالف حکومت شکل می دهند؛ بنابراین داعش گروهی منشعب شده از القاعده و در واقع شاخه عراقی القاعده است که با اقدام های تروریستی، به دنبال ایجاد فتنه مذهبی و جنگ داخلی در عراق هستند.
نماد یا پرچم گروه «داعش» پرچم سیاه و سفید، آراسته به حروف عربی است. در پرچم داعش و باکلماتی به رنگ سفید در بالای پرچم آمده است: «هیچ خدایی جز الله وجود ندارد». این عبارت برای اعلام ایمان در سراسر جهان اسلام استفاده می شود و به عنوان شهادت به مسلمانی شناخته شده است.در قسمت پایین یک دایره به عبارت «محمد فرستاده خدا» است که به روایتی شبیه مهروموم پیامبر (ص) است. مشابه آنچه رسول خدا برای مهر کردن استفاده می کرند.